ابتدا، پیش از اینکه به سراغ بررسی معایب و مزایای پارکت لمینت اتاق خواب برویم، به تعریف اجمالی پارکت لمینت میپردازیم. پارکت لمینت نوعی کفپوش است که از مواد مصنوعی ترکیبی ساخته میشود. ساختار لمینت از یک لایهی درونی و یک لایهی طرحدار و پلاستیکی بیرونی تشکیل شده است. در نهایت نیز لایهای شفاف روی سطح این کفپوش را میپوشاند. پارکت لمینت کفپوشی ارزان است که مزایای بسیاری دارد، مثلا نگهداری از آن مشکل نیست و همچنین در بخشهای مختلف خانه کاربرد دارد. با نصب این کفپوش ارزان، میتوان جلوهای شبیه به جلوهی کفپوشهای لوکس و گران، همچون پارکت تمام چوب و سرامیک، داشت.
از دیگر امتیازهای لمینت نصب بسیار آسان آن است. قطعات این کفپوش به راحتی توسط شیار و زبانه در هم چفت میشوند؛ بنابراین خودتان میتوانید آن را در قسمتهای مختلف خانه نصب کنید.
یکی از بخشهای خانه که معمولا زیاد از پارکت لمینت برای پوشاندن کف آن استفاده میشود اتاق خواب است. اتاق خواب معمولا جزو نواحی کمتردد خانه است. در ادامهی این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی مزایا و معایب پارکت لمینت اتاق خواب بپردازیم.
مزایای استفاده از پارکت لمینت اتاق خواب
1) ارزان بودن: لمینت پلاستیکی نسبت به اکثر کفپوشهای دیگر از جمله موکت، پارکت تمام چوب، سرامیک و چوبپنبه، انتخابی بهصرفه است. قیمت آن از 0.5 تا 2 دلار (به ازای هر متر مربع) میباشد. این قیمت حتی پایینتر از قیمت کفپوش وینیلی است.
2) شباهت زیاد به کفپوشهای گرانقیمت: پارکت لمینتها را میتوان طوری طراحی کرد و ساخت که بسیار شبیه به کفپوشهای گرانقیمتی چون پارکت تمام چوب یا حتی کفپوش سنگی باشند. تشخیص ظاهر پارکت لمینت اتاق خواب از پارکت چوبی یا سنگی دشوار است، گرچه با راه رفتن بر روی آن متوجه تفاوت آنها خواهید شد.
3) نظافت و نگهداری آسان: یکی از نکات مثبت پارکت لمینت اتاق خواب نظافت آسان آن است. لمینت در برابر گرد و غبار و مواد آلرژیزا مقاوم است. نظافت و نگهداری کلی لمینت شامل جارو زدن، جاروبرقی و طی کشیدن است. جارو زدن مداوم به حفظ و نگهداری بهتر لایهی محافظ سطح کفپوش کمک میکند. برای از بین بردن کثیفیهای روی سطح لمینت میتوان یک دستمال نمدار را به پاککنندههای ملایم و یا سرکه آغشته کرد و بر سطح کفپوش کشید. بعد از اینکه دستمال نمدار یا طی کشیدید، با یک دستمال خشک سطح لمینت را خشک کنید. این کار برای این است که آب اضافی دستمال از طریق درزها به داخل راه پیدا نکند و باعث خرابی کفپوش نشود.
۴) نصب آسان: پارکت لمینت معمولا دارای قطعات سفت و محکمی است که به وسیلهی شیار و زبانه به هم وصل میشوند. فرایند نصب این کفپوش بسیار راحت است. میتوانید حتی برای کمتر کردن مخارج، خودتان لمینت را نصب کنید.
۵) طرحها و رنگهای متنوع: طرحهای پارکت لمینت مانند کفپوشهای ساختهشده از مواد طبیعی نیست که محدود باشد. این تنوع به حدی است که اگر سنگ کمیابی باشد که فقط در یک نقطه از جهان وجود دارد، شما میتوانید با کمترین هزینه، طرح آن سنگ را روی پارکت لمینت اتاق خواب خود داشته باشید. همچنین میتوانید با نصب پارکت لمینت از نمای پارکت تمام چوب که قیمتی حدود 20 تا 40 دلار دارد، نیز بهره ببرید. برخلاف کفپوشهای ساختهشده از مواد طبیعی، مثل کفپوش سنگی یا چوبی، قطعات لمینت یکپارچهتر و منظمتر هستند. دلیل این امر واضح است: چون لمینت توسط ماشین تولید میشود. این ویژگی سبب میشود اتاق خوابتان نمایی بیعیب و نقص داشته باشد.
معایب استفاده از پارکت لمینت اتاق خواب
1) ایجاد سر و صدا هنگام راه رفتن: اولین نکتهی منفی استفاده از پارکت لمینت اتاق خواب سر و صدای آن است. از آنجا که لمینت خشک و سفت است و مستقیم روی زمین نصب میشود، راه رفتن روی آن با ایجاد سر و صدا همراه است. این مشکل در خانههای دوبلکس و دو طبقه آزاردهندهتر است، چون صدای راه رفتن در طبقهی بالا به راحتی در طبقهی پایین شنیده میشود. کسانی که اتاق خواب بچههایشان درست بالای اتاق نشیمنشان است این مشکل را به خوبی درک میکنند. بهترین راه حل این مشکل لایهگذاری است. به این معنی که با پهن کردن موکت یا فرش بر روی لمینت جلوی این صدا را بگیرید. اما اگر تازه دارید کف اتاق را پارکت لمینت میکنید، برای به وجود نیامدن این مشکل، میتوانید از لایهی فومی به عنوان زیرساز استفاده کنید. این لایه نه تنها جلوی صدای راه رفتن را میگیرد و پاخور لمینت را نرمتر میکند، بلکه عایق رطوبت و گرما هم هست.
۲) خراش برداشتن: ممکن است پارکت لمینت اتاق خواب شما به مرور زمان خط و خش بردارد. یک راه برای تعمیر این خشها و فرورفتگیها استفاده از بتونههای مخصوص لمینت است. اما جای این بتونهها پس از مصرف کاملا روی لمینت مشخص است. روش دیگر برای تعمیر پارکت لمینت اتاق خواب تعویض قطعهی آسیبدیده با قطعهی نو است. اما در کل باید دانست که دوام و استحکام پارکت لمینت به پای کفپوش تمام چوب یا سرامیک نمیرسد.
3) سفت و خشک بودن: در مکانهایی مثل اتاق بچه که احتمال زمین خوردن زیاد است، سف و خشک بودن پارکت لمینت میتواند عیب بزرگی به حساب بیاید. چارهی این مشکل انداختن فرش یا پادری در جاهایی است که احتمال میدهید فرد زمین بخورد.
4) حساسیت در برابر رطوبت: با اینکه این نکته به ندرت ممکن است در اتاق خواب مشکلساز شود، اما باید بدانید که پارکت لمینت کفپوش مناسبی برای فضاهای نمناک نیست. این نکته زمانی دردسرساز میشود که در اتاق خواب خود حمام داشته باشید. رطوبت نشسته بر روی پارکت باید فورا پاک و خشک شود تا از طریق درزها به لایهی درونی نفوذ نکند.
5) حساسیت نسبت به نور خورشید: اشعهی فرابنفش موجود در خورشید میتواند به مرور زمان رنگ لمینت را کمتر کند. برای رفع این مشکل میتوان از پردههای تیره و ضخیم استفاده کرد تا جلوی برخورد اشعهی فرابنفش با پارکت لمینت اتاق خواب را گرفت.
6) دمدستی و ارزان بودن: پارکت لمینت در اوایل ورودش به بازار، کفپوشی جدید و سطح بالا بود. اما حقیقت این است که امروزه لمینت کفپوشی ارزان و دمدستی است و حتی در بعضی موارد ارزش خانه را نیز پایین میآورد. این روزها خریداران منزل، به دنبال خانهای با کفپوش سطح بالاتر و باکیفیتتر میگردند.
7) قابل بازیافت نبودن: برعکس پارکت چوبی یا سرامیک، پارکت لمینت از مواد مصنوعی پلاستیکی تولید میشود. هیچ راه موثری برای بازیافت لمینت وجود ندارد. سرنوشت پارکت لمینتها بعد از پایان عمرشان زبالهدانیهای سطح شهر است و تا سدهها همانجا خواهند ماند.
8) داشتن فرمول شیمیایی خطرناک: چند سال پیش، معلوم شد در مواد اولیهی پارکت لمینت چوبی فرمالدئید و مواد شیمیایی خطرناکی وجود دارد که میتوانند از کفپوش آزاد شوند. متریال اولیهی پارکت لمینت پلاستیکی با متریال پارکت چوبی متفاوت است، اما باید هشدار داد که:
- در فرایند ساخت پارکت لمینت پلاستیکی هم چندین مواد شیمیایی خطرناک به کار میرود، مانند فرمالدئید، ملامین، سیانوریک اسید، ایزوسیانات و اکسید آلومینیوم.
- از آنجا که بیشتر این مواد شیمیایی خطرناک در لایهی میانی لمینت قرار دارند و این لایه با لایهی روکش پوشانده میشود، میتوان گفت که پارکت لمینت نسبت به کفپوشی مانند وینیل، که مواد شیمیایی را در محیط آزاد میکند، بهتر است.
- اگر از آن دسته از افراد میباشید که با استفاده از متریالهایی که مواد شیمیایی از خود آزاد میکنند مخالف هستند، شاید بهتر باشد اصلا بیخیال پارکت لمینت اتاق خواب شوید و به سراغ کفپوشهای چوبی که بیشتر دوستدار طبیعت هستند بروید.
کلام آخر
پارکت لمینت مناسبترین و ارزانترین گزینه برای شماییست که میخواهید نمای کفپوش گرانتری مثل پارکت تمام چوب را داشته باشید. از طرفی پارکت لمینت اتاق خواب برای کسانی که خودشان میخواهند آن را نصب کنند بهترین است.
این محصول در جعبههای بزرگ در فروشگاههای لوازم رفاهی منزل عرضه میشود. این نکته را هم فراموش نکنید که پارکت لمینت محصولی نیست که دوستدار محیط زیست باشد. و در آخر بد نیست بدانید صاحبخانهها اخیرا به استفاده از کفپوشهای جدیدتری مانند کفپوش وینیلی روی آوردهاند. این کفپوشها نه تنها بیشتر مزایای پارکت لمینت را دارند، بلکه نکات منفیشان نیز از آن ها کمتر است.