این روزها پارکت لمینتها یکی از جدیدترین و زیباترین متریال ها می باشد که طرفداران زیادی پیدا کرده است. نصب پارکت لمینت تفاوت هایی با نصب پارکت چوبی دارد. از این رو در این مقاله به طور کامل درباره ی تفاوت های پارکت چوبی و پارکت لمینت، روش نصب پارکت لمینت و تفاوت در نصب پارکت چوبی و پارکت لمینت صحبت خواهیم کرد.
پارکت لمینت چیست؟
پیش از آموزش نصب پارکت لمینت، بهتر است ابتدا با تکنولوژی ساخت پارکت لمینت آشنا شویم. واژه ی لمینت از واژه ی انگلیسی Lamination اقتباس شده و به معنی تولید یک متریال در لایه های گوناگون می باشد. اجسامی که به صورت ترکیبی ساخته می شوند مستحکم تر، بادوام تر و با کیفیت تر خواهند بود. البته این روزها واژه ی لمینت کاربردهای گسترده ای دارد و از آن برای کفپوش ها و قطعات دندانی استفاده می شود. البته در این مقاله واژه ی لمینت اشاره به کفپوش های مدرنی است که در ساختمان ها و منازل به کار می رود. به این کفپوش های مدرن پارکت لمینت یا Laminate Flooring گفته می شود.
پارکت لمینت از لایه هایی فشرده شده ی چوب و سایر مواد ساخته می شود. این مواد در کارخانه ترکیب شده و طی مراحلی پیچیده به شکل فشرده در می آیند. پس از طی مراحل فوق قطعات لمینتی تولید شده روانه ی بازار می شوند. کفپوش های لمینتی بسیار کاربردی هستند و از آنجایی که شباهت زیادی به پارکت های چوبی دارند، طرفداران زیادی پیدا کرده اند.
مغز پارکت لمینت ها اغلب از “ملامین صمغ” (برای چسبیدن مواد به هم) و نوعی فیبر چوب ساخته می شود. در حال حاضر استاندارد خاصی برای تولید پارکت لمینت وجود دارد. این استاندارد با کد EN 13329:2000 بیان می شود.
سهولت در نصب پارکت لمینت، دوام بالا و زیبایی آن از اصلی ترین دلایل محبوبیت این کفپوش های مدرن محسوب می شود.
مزایای نصب پارکت لمینت
- استحکام بالا:
پارکت لمینت از متریال محکم، قوی و ضد خش تشکیل شده و دارای لایه ای پوششی می باشد. این لایه ی پوششی مسئول محافظت از ضربه و کثیفی می باشد. پارکت لمینتها دارای درجه بندیهای مختلفی اند که مقاومت آنها را در برابر ضربه و خط و خش نشان می دهد.
- قیمت مناسب:
نصب پارکت لمینت از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد. قیمت پارکت لمینت در برابر پارکت های چوبی بسیار کمتر می باشد. زیرا پارکت از چوب درختان تولید شده است اما پارکت لمینت از HDF تولید شده است.
- قابلیت نصب آسان:
نصب پارکت لمینت بسیار آسان بوده و در حقیقت یکی از نقاط قوت آن محسوب می شود. در زمان خرید پارکت لمینت، بایستی محصول زیرلایه پارکت لمینت را نیز همراه آن تهیه نمایید.
- تنوع طرح و رنگ:
پارکت لمینت در رنگها، طرحها و ضخامتهای گوناگونی در بازار موجود می باشد. از این رو افراد با هر سلیقه ای می توانند کفپوش لمینتی مورد نظر خود را تهیه و نصب کنند.
- تمیزکاری:
نظافت پارکت لمینت، یکی از مهمترین مسائل پس از نصب پارکت لمینت می باشد. تمیزکاری و نظافت کفپوش های لمینت، راحت می باشد. لایهی رویی کفپوش های لمینتی از موادی تولید شده است که هیچ گونه کثیفی و گرد و غبار را جذب نمیکنند و برای تمیز نمودن آنها، فقط یک طی و یا دستمال مرطوب نیاز است.
- سازگاری با محیط زیست:
نصب پارکت لمینت، یکی از انتخاب افرادی است که دوستدار طبیعت و محیط زیست هستند. پارکت لمینت از قطعاتی به نام high-density fiberboard ساخته می شود. یعنی آسیبی به طبیعت وارد نمی کنند و این محصول قابلیت بازیافت دارد.
- قابلیت نصب به دفعات:
پارکت لمینت قابلیت این را دارد که چند بار از زمین جدا شود و در فضای دیگری نصب گردد. البته این نکته را بایستی در نظر داشت که تعداد دفعاتی که می توانید این محصول را جدا و مجددا نصب کنید، به جنس، ضخامت و کیفیت پارکت لمینت وابسته می باشد.
معایب نصب پارکت لمینت
- حساسیت در برابر آب و رطوبت:
حساسیت پارکت لمینت نسبت به آب، یکی از مواردی است که موجب تردید خریداران در خرید و نصب پارکت لمینت می شود. این نکته را باید همواره در نظر داشت که میزان حساسیت پارکت لمینت نسبت به آب و رطوبت تا حد زیادی به کیفیت آن وابسته می باشد. پارکت لمینت هایی که کیفیت بالایی دارند را می توان با دستمال مرطوب تمیز نمود. البته هرگز نمی توان از آب زیاد و بخار آب برای شستشو و تمیز کردن پارکت لمینت استفاده نمود. اما اگر بر حسب اتفاقی ناگهانی پارکت لمینت خیس گردد، تا 7 ساعت صدمه ای به آن وارد نمی شود. اما بعد از 7 ساعت احتمال نفوذ رطوبت به لایه های داخلی و متورم شدن لمینت وجود دارد. برای محافظت از کفپوش های لمینتی به هیچ عنوان از سرکه، جوش شیرین و شوینده های حاوی آمونیاک استفاده نکنید.
- حساسیت نسبت به سیستم های گرمایش و سرمایش از کف:
در حال حاضر سیستم های گرمایش و سرمایش از کف یکی از محبوب ترین سیستمهای حرارتی منازل محسوب می شوند. پارکت های تمام چوب از چوب طبیعی ساخته شده اند و مقاومت چندانی در برابر این سیستم ها ندارند و سریع تغییر شکل می دهد. اما لمینت ها در برابر این سیستم ها مقاومت بیشتری دارند. با این حال نمی توان گفت همه ی انواع پارکت لمینت های موجود در بازار در برابر سیستم های گرمایش از کف مقاوم اند. لمینت هایی که ضخیم تر هستند و چگالی بالایی دارند، مقاومت بیشتری نسبت به سیستم های سرمایش و گرمایش از کف دارند.
- ایجاد سر و صدای ناخوشایند هنگام راه رفتن:
شاید بتوان گفت ایجاد سر و صدا هنگام راه رفتن یکی از مشکلات خرید و نصب پارکت لمینت می باشد. در صورتی که هنگام نصب پارکت لمینت از فوم سایلنت استفاده شود میزان انتقال صدا به حداقل خواهد رسید. با این حال میزان سر و صدایی که پارکت لمینت ها هنگام راه رفتن ایجاد می کنند به روش نصب، جنس کلیک ها و زیرسازی بستگی دارد.
- حساسیت در برابر تغییرات شدید دمایی:
پارکت لمینت ها جزو فرآورده های چوبی به شمار می روند. از این رو در اثر نوسانات دمایی منقبض و منبسط می شوند. به همین علت بایستی هنگام نصب پارکت لمینت، حدود چند اینچ فاصله از دیوار را لحاظ نمود. در صورتی که این فاصله لحاظ نشود، تایل ها به یکدیگر فشار وارد می کنند و تغییر شکل میدهند.
مراحل نصب کفپوش های لمینتی
شاید در نگاه اول نصب پارکت لمینت کار ساده ای به نظر برسد. با این حال این کار یک سری ریزه کاری هایی دارد، که فقط یک نصاب حرفه ای و باتجربه از آنها آگاه است. نصب پارکت لمینت بایستی به دقت انجام گیرد. زیرا در صورتی که تایل های لمینتی با فاصله ی مناسب کنار یکدیگر قرار نگیرند، مشکلات زیادی به وجود خواهند آورد. از این رو توصیه می کنیم در صورتی که تجربه ای در زمینه ی نصب کفپوش های لمینتی ندارید، از یک نصاب کمک بگیرید.
- زیرسازی کف:
اولین نکته در نصب پارکت لمینت، زیرسازی می باشد. در صورتی که سطح زیر کار دچار نقص و ناهمواری باشد، زیبایی کار را زیر سوال خواهد برد. پس برای نصب پارکت لمینت بایستی سطح زیر کار را تمیزکاری نمود. کف فضا را از وجود هر نوع گرد و غبار، ذرات کوچک و درشت تمیز نمایید.
- میزان نمودن سطح زیر کار و رطوبت سنجی:
مرحله ی دوم در نصب پارکت لمینت، هموار نمودن سطح زیر کار می باشد. در صورتی که کف دارای پستی و بلندی باشد، لمینت ها به خوبی با یکدیگر چفت نخواهند شد و در اثر راه رفتن سر و صدای زیادی ایجاد خواهند نمود. در صورتی که کفپوش پیشین سرامیک، سنگ و حتی چوب می باشد، اطمینان حاصل کنید که هیچ یک از قطعات لق نیستند. برای هموار کردن سطح زیر کار می توان از مصالحی نظیر گچ و سیمان بهره برد. بعد از این مرحله باید صبر کرد تا گچ یا سیمان به طور کامل خشک شود. سپس با ابزاری به نام رطوبت سنج، رطوبت محیط را اندازه گیری نمایید. حداکثر میزان رطوبت محیط برای نصب پارکت 12 درصد می باشد.
- هم دما کردن پارکت لمینت با محیط:
مرحله ی سوم در نصب پارکت لمینت، هم دما کردن آن با محیط می باشد. برای هم دما کردن کافی است، لمینت ها 48 ساعت قبل از نصب در محیط قرار بگیرند تا با محیط هم دما شوند. محدوده ی دمایی مناسب برای هم دما کردن پارکت لمینت 15 الی 22 درجه سانتیگراد می باشد.
- نصب فوم سایلنت:
مرحله ی بعدی در نصب پارکت لمینت، استفاده از فوم سایلنت می باشد. فوم سایلنت لایه ای است که زیر پارکت لمینت قرار داده می شود تا میزان انتقال صدا به طبقات زیرین به حداقل برسد. استفاده از فوم سایلنت طول عمر و دوام پارکت لمینت را افزایش میدهد. در این مرحله بایستی به اندازه ی مساحت فضای مورد نیاز، فوم سایلنت تهیه نموده و آن را به طور کامل روی کف پهن کرده و چسب بزنید. بهتر است تکه های فوم به میزان اندکی روی هم قرار بگیرند.
- انتخاب جهت نصب پارکت لمینت:
یکی از مهمترین مسائل در نصب پارکت لمینت، نحوه ی نصب آنهاست. نصب قطعات لمینتی می تواند در جهت افقی یا عمودی انجام شود. از این رو قبل از شروع نصب، حتما درباره ی جهت نصب تصمیم قطعی بگیرید.
- در نظر گرفتن فضای کافی:
هنگام نصب پارکت لمینت، بایستی تاثیر دما روی تایل ها را نیز در نظر بگیرید. همانگونه که پیشتر نیز اشاره کردیم پارکت لمینت در اثر تغییرات دمایی دچار انقباض و انبساط می شود. از این رو بهتر است هنگام نصب فضای کافی ایجاد شود تا در صورت انقباض و انبساط احتمالی لمینت ها دچار آسیب نشوند. برای ایجاد فضای کافی بین قطعات لمینتی و دیوار از ابزاری به نام لقمه کمک گرفته می شود. استفاده ی درست از لقمه موجب می شود میزان تورم در سطح لمینت شده به حداقل برسد.
- تمیزکاری سطح فوم:
اکنون نوبت تمیزکاری سطح فوم می باشد. دقت کنید روی فوم سایلنت هیچ شی اضافی وجود نداشته باشد.
- بررسی الوارها و چفت کردن کلیک های پارکت لمینت:
اکنون نوبت نصب پارکت لمینت می باشد. در این مرحله تک تک قطعات را به دقت بررسی کنید تا ایراد و تغییر رنگی نداشته باشند. سپس طول و عرض اتاق را مجددا اندازه گیری نمایید و نصب را آغاز کنید. الوارهای پارکت لمینت کلیک هایی در بخش کناری خود هستند. برای نصب پارکت لمینت کافی است کلیک هر الوار با الوار مجاور چفت شود. در حقیقت برای نصب پارکت لمینت نیازی به استفاده از چسب و … نیست. در پایان برای اطمینان از اتصال بهتر، کافی است با یک چکش ضرباتی آرام به لمینت ها وارد شود تا به خوبی با هم چفت شوند.
تفاوت نصب پارکت و پارکت لمینت
اگرچه پارکت لمینت ها کفپوش هایی هستند که شباهت زیادی به پارکت های تمام چوب دارند. با این حال نصب پارکت لمینت و نصب پارکت تفاوت های عمده ای با هم دارند. برای نصب پارکت ها از چسب فرمالدئید استفاده می شود. در حالی که پارکت لمینت ها کلیک هایی در طرفین خود دارند. این کلیک ها در یک سمت به شکل برجستگی و در سمت دیگر به شکل فرورفتگی می باشد. هنگام نصب بایستی توجه نمود تایل ها به گونه ای قرار گیرند که برجستگی هر تایل درون فرورفتگی تایل مجاور چفت شود.
اغلب پارکت های تمام چوب بایستی سالانه یک مرتبه ساب و رنگ بخورند. در غیر اینصورت زیبایی و براقیت خود را از دست می دهند. در حالی که پس از نصب پارکت لمینت نیازی به ساب و رنگ نیست.
سخن پایانی:
شاید بیشتر افراد تصور کنند از آنجایی که نصب پارکت لمینت نیازی به استفاده از چسب ندارد، کاری آسان است. با این حال ما توصیه می کنیم به هیچ عنوان برای نصب پارکت لمینت خودتان دست به کار نشوید. زیرا نصب کفپوش لمینتی در تمامی قسمت ها ساده نیست و ممکن است در برخی فضاها با مشکل روبرو شوید. برای مثال نصب پارکت لمینت در بخش های دارای ناهمواری، نزدیکی چارچوب و لوله ها کار دشواری است. در چنین فضاهایی شاید نتوان از قطعات صاف استفاده نمود. از این رو سعی کنید برای نصب پارکت لمینت حتما از یک نصاب حرفه ای و متخصص کمک بگیرید.