پارکت چوبی کفپوشی چوبی است که این روزها بسیار طرفدار پیدا کرده است. یکی از آیتم های مهم که در زیباتر به نظر رسیدن این کفپوش شیک تاثیر دارد، نصب آن است. در صورتی که نصب پارکت چوبی به درستی و با دقت انجام نگیرد، علاوه بر ظاهر نامناسب موجب بروز مشکلات دیگری نیز خواهد شد. از این رو در این مقاله بر آنیم درباره ی مزایای پارکت چوبی و نحوه ی نصب پارکت چوبی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
پارکت چوبی چیست؟
کفپوش یکی از مهمترین المان های هر دکوراسیونی است و به شدت روی زیباتر به نظر رسیدن محیط تاثیرگذار می باشد. در حال حاضر انواع مختلفی از کفپوش ها در بازار وجود دارند. سنگ، سرامیک، موزاییک، پارکت چوبی و لمینت رایج ترین انواع کفپوش ها هستند. این روزها پارکت چوبی یکی از پرطرفدارترین و پرفروش ترین کفپوش های موجود در بازار به شمار می رود که که پا گذاشتن روی آن حسی لذت بخش را به همراه خواهد داشت. پارکت های چوبی موجود در بازار اغلب از چوب درختانی مثل بلوط، کاج، گردو، راش، بامبو و … تولید می شود. البته قیمت پارکت چوبی بسته به جنس چوب به کار رفته در آن، رطوبت، برند و استحکام آن متفاوت خواهد بود.
انواع پارکت و مزایای نصب پارکت چوبی
پارکت چوبی بر اساس تعداد لایه های به کار رفته در آن به دو دسته تقسیم می گردد: پارکت چوب سه لایه و پارکت تمام چوب.
1- پارکت مهندسی شده
پارکت سه لایه که به آن پارکت مهندسی شده نیز گفته می شود ارزان تر از نوع دیگر می باشد. کیفیت پارکت مهندسی شده معمولی می باشد و در ساخت آن از چوب ارزان تر در لایه های ترموود استفاده شده است. اغلب لایه ی پایینی از چوب صنوبر و لایه ی وسطی از چوب نرم ساخته می شود. لایه ی بالایی از جنس ترموود می باشد.
مزایای پارکت مهندسی شده
قیمت:
اگرچه پارکت های چوبی مهندسی شده فینیش زیبا دارند، قیمت پایین تری نسبت به پارکت های تمام چوبی دارند. بنابراین انتخاب پارکت مهندسی موجب صرفه جویی و کاهش هزینه ها می گردد.
نگهداری:
نگهداری و نظافت پارکت های مهندسی شده به دلیل اتصال فینیش صاف و هموار راحت تر می باشد. برای پیشگیری از صدمه دیدن قطعات پارکت چوبی مهندسی شده، بایستی از ماندن قطرات آب روی آن اجتناب نمود، زیرا باقی ماندن قطرات آب روی پارکت مهندسی شده موجب تضعیف لایه ی محافظ می گردد. همچنین باقی ماندن حجم زیادی از آب بر روی پارکت مهندسی شده آن را دچار تورم یا کپک زدگی می کند و موجب شکست و فرو رفتگی پارکت و بروز خسارت مالی می گردد.
مقاومت به نور:
پارکت های چوبی مهندسی شده در برابر تابش نور خورشید مقاومت بالایی دارد. از این رو پارکت های مهندسی شده قابلیت استفاده در مناطق با ترافیک بالا را دارند. علاوه بر این از پارکت های چوبی مهندسی شده می توان در خانه هایی که حیوانات خانگی زندگی می کنند نیز استفاده نمود.
نکته: علاوه بر این برای جلوگیری از صدمه دیدن پارکت چوبی مهندسی شده بایستی به درجه ی سایشی AC آن دقت نمود.
مقاومت به کپک زدگی:
پارکت های مهندسی شده برعکس سایر پارکت ها فاقد اجزای آلرژی زا می باشد. از این رو استفاده از آن برای افراد حساس گزینه ی مناسبی می باشد. برای افزایش مقاومت پارکت مهندسی شده باید به صورت منظم آن را نظافت نمایید. البته توجه کنید برای نظافت پارکت های مهندسی شده مواد شیمیایی ساینده به کار نبرید.
انعطاف پذیری در نصب پارکت چوبی مهندسی:
پارکت های مهندسی شده قابلیت نصب روی هر کفی را دارند. به همین علت برای نصب پارکت چوبی مهندسی شده نیازی به تعویض زیر کار نمی باشد. برای نصب پارکت چوبی مهندسی شده کافی است سطح زیرین آن را میزان کنید.
سازگاری با محیط زیست:
در ساخت و تولید پارکت های مهندسی شده از مواد الیاف و سایر موادی استفاده می شود که مانع از قطع درخت ها می شود. از این رو استفاده از پارکت های چوبی مهندسی شده موجب حفاظت از محیط زیست نیز می شود.
2- پارکت تمام چوب
عمر بالا:
پارکت های تمام چوب با هر ضخامتی، عمر زیادی دارند و سال های طول میکشد تا پوسته پوسته شوند.
قیمت مناسب:
اگرچه قیمت پارکت های تمام چوب کمی بالاست، اما با توجه به کیفیت خوب و طول عمر بالای این پارکت ها، می توان گفت هزینه ی خرید و نصب پارکت چوبی بسیار مناسب بوده مقرون به صرفه تر از سایر کفپوش ها محسوب می گردد. زیرا تا سالیان سال می توان بدون نگرانی از آنها استفاده نمود.
سهولت در نظافت و شستشو:
پارکت های تمام چوب به راحتی تمیز می شوند و می توان گرد و غبار موجود روی آنها را با یک جاروبرقی از بین برد.
البته حین نصب پارکت های تمام چوب باید این نکته را در نظر داشت که پارکت های تمام چوب در برابر تابش نور خورشید حساس اند و بایستی در فضاهایی دور از تابش نور آفتاب نصب شوند تا دچار تغییر رنگ نگردند.
پارکت تمام چوب در برابر آب، نم یا رطوبت حساس می باشد و در صورت وجود آب و رطوبت متورم شده و با گذر زمان خراب می شود. از این رو برای تمیز کردن پارکت تمام چوب نباید از آب استفاده نمود.
پارکت تمام چوب نسبت به ضربه حساس می باشد. از این رو نباید با اجسام نوک تیز به آن ضربه زده شود. در صورت ایجاد خط و خش روی پارکت تمام چوب، سطح آن به سرعت تخریب می شود.
بهتر است سطح پارکت همواره تمیز شود. زیرا در صورتی که سطح آن در طولانی مدت تمیز نشود، به مرور رنگ آن کدرتر می شود.
در ساخت پارکت تمام چوب نیز مثل پارکت چوبی مهندسی شده از مواد شیمیایی مضر و آلرژی زا استفاده نشده است. به همین علت جزو سالم ترین نوع کفپوش ها به شمار می رود.
مراحل نصب پارکت چوبی مهندسی شده
نصب پارکت مهندسی شده
برخی از افراد تمایل دارند به جای کمک گرفتن از نصاب پارکت، خودشان اقدام به نصب پارکت چوبی نمایند. از این رو در ادامه درباره ی نصب پارکت چوبی مهندسی شده بحث خواهیم نمود. با این حال از آنجایی که نصب پارکت چوبی مهندسی شده ارزان تر از پارکت تمام چوب می باشد توصیه می شود در صورتی که تجربه ای در زمینه ی نصب پارکت های چوبی ندارید، برای نصب پارکت چوبی از نصاب کمک بگیرید.
نکته ی اول در نصب پارکت چوبی توجه به فینیش آن می باشد. اگر پارکت چوبی مهندسی شده ای که خریده اید بدون فینیش می باشد، بایستی خودتان مراحل فینیش کردن آن را اجرا نمایید و یا از شخصی برای این کار کمک بگیرید. اگر خودتان قصد فینیش کردن پارکت مهندسی شده را دارید، حتماً اطمینان کسب نمایید که این کار موجب لغو ضمانت نامه نمی گردد. با این حال باز هم توصیه ی ما این است که خودتان به تنهایی اقدام به نصب پارکت چوبی مهندسی شده و حتی فینیش کردن آن نکنید.
اغلب برای تبادل رطوبت پارکت ها با محیط، آنها را در شرایط خاصی نگهداری می کنند. اغلب پارکت ها چند روز در شرایط دمایی 20 تا 5/25 درجه و رطوبت نسبی 30-50 درصد نگهداری می شوند تا آماده ی نصب شوند.
یکی از مهمترین مسائل در نصب پارکت چوبی مهندسی شده، اطلاع از مقدار پارکت مورد نیاز است. برای محاسبه ی مقدار پارکت چوبی مهندسی شده ی مورد نیاز بایستی مساحت کف را با ضریبی برای پرتی در نظر گرفت. ضریب پرتی تایل های مستطیلی 5 الی 7 درصد می باشد. تایل های غیر مستطیلی ضریب پرتی حدود 15 درصد دارند.
سه روش نصب پارکت های چوبی مهندسی شده عبارتند از:
- میخی (stapled)
- چسبی (glued)
- شناور (floating)
آسان ترین روش برای نصب پارکت چوبی، روش شناور می باشد. در روش شناور پارکت چوبی مهندسی شده به صورت مستقیم روی کف نصب می گردد. از آنجایی که در این روش از چسب یا هیچ یراقی مصرف نمی شود، به این روش نصب پارکت چوبی، روش شناور می گویند. اغلب از روش شناور برای نصب پارکت در فضاهای مرطوب استفاده می شود.
اگرچه ممکن است نصب پارکت چوبی در شرایط مختلف متفاوت باشد، اما اصول استاندارد نصب آن به شرح زیر می باشد :
- بررسی کف: در این مرحله از نصب پارکت چوبی بایستی ابتدا کف به دقت بررسی گردد. در این مرحله بایستی همه ی زوائد مرتبط با سیستم های حرارتی و تهویه حذف گردند.
- سفت نمودن زیر کار: اگر قرار است پارکت های جدید روی کفپوش های قدیمی مثل پارکت قدیمی و … نصب گردد، بایستی قطعات شل شده ی کفپوش قبلی سفت و محکم شود.
- بررسی همواری سطح: سطح زیرین بایستی از لحاظ همواری و میزان بودن بررسی شود. زیر درب ها را در صورت نیاز ببرید.
- تمیزکاری سطح زیر کار به صورت کامل
- آغاز نصب پارکت چوبی از یک گوشه: برای نصب از یک گوشه شروع نمایید و ادامه دهید.
- ایجاد فاصله بین تایل و دیوار: برای نصب تایل های پارکت در کنار یک دیوار، از یک Spacer 12 میل، برای ایجاد فاصله بین پارکت و دیوار استفاده نمایید. این فاصله موجب می گردد پارکت با تغییرات رطوبت متورم نشود. فراموش نکنید قسمت شیار دار تایل باید به سمت لقمه قرار گیرد.
- بریدن زیر درب ها
- تایلهای نهایی باید با فاصله ای 12 میلی نسبت به دیوار نصب گردند.
- در صورتی که برای نصب پارکت چوبی از روش میخی استفاده می شود، حدود هر 20 سانت باید یک میخ زده شود.
مراحل نصب پارکت چوبی (پارکت تمام چوب)
1 – تمیزکاری کف:
برای نصب پارکت چوبی بایستی ابتدا کف اتاق به صورت کامل تمیز شود. سعی کنید سطح زیر کار را از رنگ، چسب، گرد و غبار و … به صورت کامل پاک کنید. پس از پاکسازی کامل کف اتاق صبر کنید تا کف به صورت کامل خشک شود. گاهی ممکن است کف اتاق پستی و بلندی داشته باشد. برای نصب پارکت چوبی حتما بایستی سطح زمین هموار باشد. در صورتی که سطح زیر کار دارای ناهمواری بود از موادی از قبیل سیمان و گچ برای هموار کردن استفاده کنید. زیرا کف باید طوری باشد که پارکت کاملا روی آن فیکس شود و در هیچ نقطه ای پارکت با فاصله از کف قرار نگیرد.
2 – زیرسازی:
دومین مرحله در نصب پارکت چوبی، زیرسازی می باشد. بعد از اتمام تمیز کاری سطح زمین و پیش از نصب بایستی مرحله ی زیرسازی به دقت انجام گیرد. در مرحله ی زیرسازی از نایلون، فوم معمولی و فوم سایلنت استفاده نمایید. توصیه می شود برای زیرسازی از فوم سایلنت 2 میلی متری استفاده کنید. فوم سایلنت عایق حرارتی و عایق صوتی محسوب می شود و مانع از بروز سر و صدای آزاردهنده هنگام راه رفتن می شود. علاوه بر این استفاده از فوم سایلنت مانع از لق شدن و حرکت پارکت هاس می شود. برای زیرسازی فوم سایلنت را به گونه ای روی سطح زیر کار پهن کنید که تمام فضا را پوشش دهد و هیچ ناحیه ای بدون فوم باقی نماند.
3 – نصب پارکت چوبی:
این مرحله آخرین مرحله ی نصب پارکت چوبی محسوب می شود. طی این مرحله بایستی شروع به چیدن قطعات پارکت کنار هم نمایید. این کار را باید تا جایی ادامه دهید که تمام مناطق پوشیده از پارکت شوند. البته زمانی که نیمی از کفپوش ها را چیدید، بایستی هر یک از قطعات را بردارید و زیر آن چسب سرد بزنید و مجددا سر جای خود قرار دهید.
اگر هنگام نصب پارکت چوبی، قطعه ای کوچکتر از سایز استاندارد پارکت نیاز داشتید با اره برقی قطعه ای از پارکت را برش دهید تا به سایز دلخواه برسید. در پایان کار می توانید از یک غلتک نرم استفاده کنید تا قطعات پارکت به صورت کامل به سطح زیرین بچسبد.
یک نکته ی مهم در نصب پارکت چوبی این است که تا زمانی که چسب پارکت به صورت کامل خشک نشده است، نباید روی پارکت راه رفت. در صورتی که قبل از خشک شدن چسب پارکت روی آن راه بروید، پارکت ها تکان می خورند و نوعی بهم ریختگی ایجاد می شود.
مجددا در پایان یادآور می شویم در صورتی که دارای تجربه در زمینه ی نصب پارکت چوبی و پارکت مهندسی شده نیستید، به هیچ عنوان به تنهایی اقدام به نصب پارکت چوبی ننمایید. حتما نصب پارکت چوبی را به افراد حرفه ای و متخصص بسپارید. زیرا نصب پارکت یک کار تخصصی است و نیاز به تجربه و تخصص دارد.
نصب پارکت لمینت
برای نصب پارکت لمینت پیشنهاد میشود مقاله ” آموزش نصب پارکت لمینت ” را مطالعه بفرمایید .