دههها از ظهور پارکت لمینت و تغییری که به نمای کف خانهها داده است میگذرد. اکثرا لمینت را کفپوشی زیبا و بادوام میدانند که نصب آسانی دارد و جایگزین مناسبی برای پارکت تمام چوب است. تکنولوژی ساخت این نوع کفپوش، طی دههها، در جهت بهبود افزایش مزایای پارکت لمینت بوده است. اما باید گفت که هیچ کفپوشی بدون عیب نیست. پارکت لمینت هم مانند سایر کفپوشها در مواردی از جمله نصب، دوام، زیبایی و نظافت، خوبیها و بدیهایی دارد. در این مقاله به بررسی مزایای پارکت لمینت می پردازیم و در کنار آن معایب آن را برمیشماریم.
همانطور که گفتیم تولیدکنندگان پارکت لمینت در جهت بهبود کیفیت آن در موارد مختلف تلاشهای بسیار کردهاند. مثلا بهبود خطوط و شیارهای ریز، بافت طبیعی و طراحی زیباتر، در نهایت لمینت را به کفپوش تمام چوب و مهندسیشده شبیهتر کرده است. با این حال همچنان لمینت به کفپوشی ارزان و اقتصادی معروف است که فرایند نصب آسانی دارد. از آنجا که کیفیت مواد اولیهی ساخت لمینت بسیار متفاوت است، در نتیجه طول عمر محصولات تولیدی نیز متفاوت است. بعضی از پارکت لمینتها، به شرطی که نور کافی به آنها برسد، تا 25 سال هم عمر میکنند. در صورتی که بعضی لمینتهای دیگر، اگر در قسمتهای پرتردد نصب شده باشند، حداقل هر ده سال یک بار نیاز به تعویض دارند.
مزایای پارکت لمینت
- نصب آسان
- قیمت ارزان
- خاصیت ضدلک بالا
- ضد حساسیت
معایب پارکت لمینت
- حساسیت نسبت به رطوبت
- ظاهر مصنوعی در مقایسه با چوب طبیعی
- ایجاد سر و صدا با راه رفتن بر روی آن
- ماندن رد دستمال خیس و مواد شوینده بر روی آن
قیمت پارکت لمینت
شاید زیاد از دیگران شنیده باشید که یکی از مزایای پارکت لمینت ارزان بودن آن است. برای صحت این گفته باید قیمتها را سنجید. میانگین قیمت پارکت لمینت پلاستیکی از 150 هزار تومن ( به ازای هر متر مربع) است. اما میتوانید بیشتر هزینه کنید و با پرداخت 250 الی 350 هزار تومن برای هر متر مربع کفپوش سفارشی و خاص خودتان را داشته باشید. با هزینهی 250 هزار تومن هم میتوانید لمینت خوب پیدا کنید. تفاوت قیمت لمینتها به ضخامت و کیفیت چاپ لایهی روکش آنها بستگی دارد. حالا که متوجه شدید یکی از مزایای پارکت لمینت قیمت پایین آن در مجموع است، شاید بهتر باشد کمی بیشتر هزینه کنید و بهترین نوع آن را بخرید. بنابراین پارکت لمینت ارزان است !!!
نکتهی دیگر مربوط به قیمت این است که هزینهی نصب حرفهای پارکت لمینت هم خیلی بالا نیست، چون نصب آن پیچیدگی ندارد. همین نکته پارکت لمینت را به یکی از ارزانترین کفپوشها تبدیل کرده است. هزینهی نصب لمینت در مقایسه با هزینهی نصب هر متر مربع پارکت چوبی یا موکت معمولی بسیار بهصرفهتر است.
تعمیر و نگهداری
از دیگر مزایای پارکت لمینت این است که به راحتی با جارو یا جاروبرقی تمیز میشود. برای تمیز کردن پارکت میتوانید از جاروی نمدار یا طیهای مخصوص پارکت لمینت هم استفاده کنید. به علاوه، لمینت به هیچ گونه موم یا پارافین برای برق انداختن نیاز ندارد. توجه کنید از کشیدن دستمال بیش از اندازه خیس بر روی لمینت خودداری کنید، چون ممکن است آب از طریق درزها به زیر آن نفوذ کند و باعث خرابی شود. یکی از معایب پارکت لمینت در این خصوص این است که حجم آب زیادی را تاب نمیآورد. هنگام استفاده از لمینت برای کف فضاهایی مثل حمام و آشپزخانه که زیاد با آب سر و کار دارند، باید حتما از لایهی ضد آب مانند وینیل استفاده کرد.
در ساختار لمینت، یک لایه روکش بیرونی لایهی درونی را میپوشاند. این روکش لایهی درونی را از ضربه، خراش و لکه حفظ میکند. بعضی از تولیدکنندگان لمینت عمر لایهی روکش محصولاتشان را حتی تا ده سال هم تضمین میکنند. خوبی دیگر این روکش این است که پاک کردن کثیفیهای سطح لمینت را آسان میکند.
بزرگترین عیب پارکت لمینت این است که نمیتوان آن را مانند پارکت چوبی، بازسازی کرد و رنگ و روغن زد. اگر لمینت آسیب جدی ببیند یا خراش و فرورفتگی بزرگی بردارد، قابل بازسازی با جلادهنده و روغن نیست و تنها چارهی آن تعویض است.
طراحی
از دیگر مزایای پارکت لمینت این است که نماهای متفاوتی از نمای چوب گرفته تا سنگ و سایر متریال به فضای خانه میدهد. برخلاف پارکت تمام چوب که قطعات آن منظم و یکدست نیست و باید لبهها را کوتاه و مرتب کرد، قطعات لمینت صاف و مرتب هستند و کار کردن با آنها راحتتر است. برجستگیها و فرورفتگیهای ریز روی لمینت حالت طبیعیتری به آن میدهد و حالت چوب طبیعی یا سنگ واقعی را تداعی میکند.
با این حال، اگر از فاصلهی خیلی نزدیک به پارکت لمینت نگاه کنید، متوجه مصنوعی بودن طرح آن میشوید. نمای پارکت لمینت به هیچ وجه قابل مقایسه با نمای چوب طبیعی نیست. علت این است که چوب طبیعی دارای خطوط نامرتب و متفاوت است. در صورتی که طرح چوب روکش قطعات لمینت چند طرح تکراری است که مدام تکرار میشود، تازه اگر دقت کنید و موقع نصب لمینت طرحهای تکراری را بغل هم نیندازید. اکثر برندهای پارکت لمینت قطعات را در ۵ الی ۱۰ طرح متفاوت تولید میکنند. اما برندهای ارزانتر بیشتر از سه طرح تولید نمیزنند.
اگر به فکر این هستید که کفپوشی برای خانهتان استفاده کنید که ارزش خانه را بالا ببرد، لمینت گزینهی مناسبی نیست. پارکت تمام چوب یا مهندسیشده برای این منظور بهتر است. پارکت لمینت بیشتر مناسب زمانی است که میخواهید تغییری سریع و ارزان به خانه بدهید.
نصب پارکت لمینت
فرایند نصب لمینت بسیار آسان و سریع است و این یکی از مزایای پارکت لمینت به حساب میآید. خودتان میتوانید صدها متر مربع لمینت را بدون نیاز به نصاب در طول یک هفته نصب کنید. مدلهای قدیمیتر با چسب به هم وصل میشوند، اما تقریبا تمام لمینتهای امروزی به وسیلهی شیار و زبانه در هم چفت میشوند. از آنجا که لایهی داخلی لمینت از جنس خرده چوب فشرده است بریدن قطعات لمینت نیز راحت است.
پارکت لمینت را به دلیل روش نصبی که دارد جزو کفپوشهای کاذب به شمار میآورند. روش نصب این کفپوشها به این صورت است که قطعات لمینت از بغل در هم چفت میشوند و بدون اینکه با چسب یا مواد دیگری به زیرساز کف متصل شوند، سطحی صاف را به وجود میآورند. برای نصب پارکت لمینت ابتدا یک لایه فوم را به عنوان زیرساز کف زمین قرار داده و سپس قطعات لمینت را ردیف به ردیف روی آن کار میکنند. یک نصاب حرفهای میتواند کف اتاق را در عرض یک ساعت کار کند. اگر خودتان بخواهید این کار را انجام دهید، نهایتا نصف روز زمان میبرد.
بهترین برندهای پارکت لمینت
در کنار سایر مزایای پارکت لمینت، باید گفت خوشبختانه برندهای متنوعی در بازار وجود دارند که پارکت لمینت تولید میکنند، اما بهترین آنها این چندتا هستند:
پرگو: اولین باراین کارخانه لمینت پلاستیکی را ابداع کرد و هنوز هم یکی از بهترینهاست. مالک فعلی این کارخانه موهاک است. این برند همچنان دارد به فعالیت مستقل خود ادامه میدهد. محصولات این کارخانه در جعبههای بزرگ در فروشگاههای خدمات رفاهی منزل قابل عرضه است. قیمت بیشتر لمینتهای این برند بین 400 تا 700 هزار تومن (به ازای هر متر مربع) است.
بروس: در حال حاضر مالک این شرکت آرمسترانگ است. تولیدات این کارخانه نیز در جعبههای بزرگ در فروشگاههای خدمات رفاهی منزل به قیمتی حدود 400 هزار تومان به فروش میرسد.
شاو: این شرکت محصولات متنوعی تولید میکند. قیمت محصولات آن از 400 الی 800 هزار تومان متغیر است. لمینتهای این برند را بیشتر میتوانید در فروشگاههای تخصصی و آنلاینشاپها پیدا کنید.
کوئیک استپ: برخلاف سایر تولیدکنندگان، این شرکت فقط و فقط کفپوش لمینت تولید میکند. قیمت محصولات این برند زیر 500 هزار تومان است.
راحتی و کاربردی بودن
پارکت لمینت انتخاب مناسبی برای افرادی است که آلرژی دارند و این خود از دیگر مزایای پارکت لمینت به حساب میآید. لمینت گرد و غبار و مواد آلرژیزا را به خود جذب نمیکند. اما ممکن است تعداد خیلی کمی از افرادی که به مواد شیمیایی حساسیت دارند به رزین و چسب به کار رفته در کفپوش لمینت هم حساسیت نشان دهند.
در کنار تمام مزایای پارکت لمینت، عیب کوچکی که وجود دارد پاخور خشک این کفپوش است. برای رفع این مشکل، در زیرساز کف، از یک لایه فوم که کمی خاصیت ارتجاعی دارد استفاده میشود که در نهایت پاخور کفپوش را نرمتر میکند و حالت ارتجاعی به آن میدهد. همچنین این لایه به عنوان عایق صدا هم عمل میکند و صدای توخالیای که با پا گذاشتن بر لمینت احساس میشود را میگیرد.
در گذشته سطح پارکت لمینتها بسیار سُر و لغزنده بود؛ گرچه اخیرا تولیدکنندگان بافت آن را بهبود دادهاند و از مواد ضد لغزش در روکش لمینت استفاده کردهاند. دیگر اینکه سطح پارکت لمینت مستعد ایجاد الکتریسیتهی ساکن است، هرچند این مشکل با تمیز نگهداشتن سطح آن حل میشود.
کفپوش لمینت در مقایسه با کفپوش لوکس وینیل
حالا که از مزایای پارکت لمینت آگاه شدید، بد نیست مقایسهای نیز بین لمینت و کفپوش رقیب آن یعنی کفپوش وینیل انجام دهیم. اگر به دنبال تغییر سریع و سطحی در کف خانه هستید و تاثیر کفپوش در بالا رفتن ارزش خانه چندان برایتان مهم نیست و دغدغهی نمای لوکس و مجلل را ندارید، پارکت لمینت انتخاب مناسبی است. این کفپوش بین کفپوشهای دیگر راحتترین فرایند نصب را دارد. اگر هم خودتان قصد نصب آن را دارید، باز هم لمینت گزینهی مناسبی است. اما بد نیست کفپوش لوکس وینیل را هم مدنظر داشته باشید.
کفپوش وینیل هم بسیاری از مزایای پارکت لمینت را داراست، مثلا نصب و اجرای آن راحت است، اما برتری اصلی آن نسبت به لمینت داشتن خاصیت ضد آب است، آن هم از نوع قوی. برخلاف لمینت که لایهی میانی آن به راحتی با نفوذ آب از لای درزها خراب میشود، کفپوش وینیل در تمام قسمتها از متریال ضد آب ساخته شده است که کفپوش را در برابر آسیبهای ناشی از آب مقاوم میسازد. البته پارکت لمینت ضد آب هم تولید شده است اما قیمت بالاتری دارد .
راه رفتن بر روی کفپوش وینیل در مقایسه با لمینت که سر و صدای زیادی ایجاد میکند، نرمتر و راحتتر است. علت این است که مواد به کار رفته در ساخت وینیل خاصیت ارتجاعی دارند.
کفپوشهای وینیل هم همان مزایای پارکت لمینت در طرح و رنگ را دارا هستند. امروزه وینیلها در طرحها و رنگهای متنوعی در بازار به چشم میخورند، از طرح چوب گرفته تا طرح سنگ و… . تنها نکته این است که کفپوش وینیل کمی گرانتر از کفپوش لمینت است، اما مزایای آن به قدری است که وینیل را به کفپوشی ماندگار و با کیفیت تبدیل کرده است.
انتخاب شما چیست؟
حرف آخر اینکه کمتر کفپوشی است که تمام مزایای پارکت لمینت را داشته باشد، ارزانتر از لمینت تمام شود و نصب آن راحتتر باشد. اگر هزینه برایتان مهم است و میخواهید خودتان کفپوش را نصب کنید، پارکت لمینت بهترین انتخاب است. در هر حال باید گفت با اینکه لمینت کفپوشی کاملا کاربردی و زیباست، اما دمدستی و سطح پایین است و به لوکس بودن پارکت تمام چوب یا کفپوش سنگی نمیرسد.