ماده PVC در تولید بسیاری از مصالح و وسایل ساختمانی مانند درب، پنجره و لوله و … نقش بسزایی را ایفا می کند. علاوه بر این موارد، PVC برای تولید کفپوش نیز مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه کفپوش ها به یکی از پرمصرف ترین محصولات مورد استفاده در دکوراسیون داخلی تبدیل شده اند. کفپوش پی وی سی نیز به دلیل مزایای بسیار و قیمت مناسب تر نسبت به سایر متریال ها و انواع کفپوش ها، به طور عمده جهت پوشش کف ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری و… مورد استفاده قرار می گیرد.
ماده اولیه کفپوش پی وی سی، نوعی ماده پلیمری و پرکاربرد از مشتقات نفتی می باشد که امروزه به دلیل استفاده گستره در تولید انواع مصالح ساختمانی، به یکی از ارزشمندترین محصولات صنعت پتروشیمی تبدیل شده است. بطوری که در سالهای اخیر این ماده جایگزین سایر مواد و مصالح ساختمان سازی قدیمی و سنتی نظیر چوب و سیمان و سفال شده است. PVC شباهت بسیار زیادی به پلاستیک دارد و بسیار مقاوم و انعطاف پذیر می باشد. علاوه بر این، امکان چاپ طرح های متنوع و زیبا بر روی لایه بیرونی این کفپوش ها وجود دارد.
PVC مخفف عبارت polyvinyl chloride می باشد. این نوع کفپوش ها به واسطه ی این عنوان، با نام کفپوش وینیل نیز شناخته می شوند. کفپوش پی وی سی به طور کلی از ترکیب فیبر، مواد پی وی سی فشرده شده و چند لایه دیگر تشکیل شده است که در نهایت ترکیب این متریال ها منجر به تولید محصولی مقاوم، زیبا و نازک و در عین حال فوق العاده منعطف می شود.
با گذشت زمان و روی کار آمدن تکنولوژی های پیشرفته و جدید، کیفیت و مقاومت کفپوش پی وی سی در برابر پارگی یا خط و خش، روز به روز بهبود داده می شود. این کفپوش ها به دلیل نگهداری آسان و دارا بودن ویژگی ضد رطوبت، به طور گسترده در آشپزخانه و حمام اماکن مسکونی و یا در مراکز بهداشتی و درمانی، اماکن تجاری و فروشگاهی و … مورد استقبال و استفاده قرار می گیرند. همچنین به دلیل جنب و جوش و تحرک بالای ورزشکاران در باشگاه های ورزشی، در این اماکن نیز از کفپوش پی وی سی با خاصیت برگشت پذیری بالا و ضربه گیری مناسب استفاده می کنند.
مزایا و ویژگی های منحصر به فرد کفپوش پی وی سی
هنگام انتخاب کفپوش برای هر مکانی، فاکتور های مختلفی باید مورد ملاحظه قرار گیرند. به عنوان مثال، ممکن است برای بسیاری از مکان ها ماندگاری کفپوش در برابر رطوبت یک نیاز اساسی و حیاتی باشد. یا برای مکان های پر رفت و آمد، مقاومت و استحکام کفپوش، مورد مهم باشد. بنابراین با توجه هر نوع مکان و هدفی باید ویژگی های کفپوش های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت تصمیم گیری در این مورد انجام گیرد.کفپوش پی وی سی هم مانند سایر کفپوش ها دارای ویژگی هاییست که در ادامه به ذکر چند مورد از این ویژگی ها می پردازیم:
- ضد آب
- حالت ارتجاعی
- نصب ساده و آسان
- مقاوم در برابر زلزله
- عایق صوتی و حرارتی
- ضد الکتریسیته ساکن
- دوام و ماندگاری و کیفیت بالا
- مقاومت بالا در برابر لک شدن
- زیبایی و تنوع در طرح و رنگ
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه در مقایسه با سایر کفپوش ها مانند پارکت و لمینت
کفپوش پی وی سی مقاومت بسیار بالایی در برابر آب و مواد شوینده دارد. به راحتی میتوان این کفپوش ها را با مواد شوینده معمولی تمیز کرد. همچنین انواع کفپوش های رولی و تایلی با خاصیت آنتی باکتریال تولید می شوند که هیچگونه آلودگی و کثیفی را به خود جذب نمی کنند. این کفپوش ها دارای سطحی با یون های نقره می باشند که این یون ها سبب از بین رفتن میکروب ها و آلودگی ها می شوند. بنابراین با وجود آنتی باکتریال بودن کفپوش، دیگر نیازی به استفاده از مواد ضد باکتری و شیمیایی برای نظافت سطح کفپوش نیست. این مزیت و ویژگی باعث شده است که کفپوش پی وی سی آنتی باکتریال، به عنوان گزینه ای مناسب جهت نصب در بیمارستانها، داروخانه ها و یا حمام و سرویس های بهداشتی انتخاب شود.
ساختار تشکیل دهنده کفپوش های پی وی سی
کفپوش پی وی سی در حالت کلی از سه لایه اصلی تشکیل می شود. دو لایه زیرین مربوط به پلاستیک و PVC می باشد. این دو لایه وظیفه تامین مقاومت داخلی کفپوش را بر عهده دارند. بسته به نوع موادی که در این دو لایه توسط شرکت های تولید کننده به کار میرود، مقاومت کفپوش ها می تواند متفاوت باشد.
لایه بعدی کفپوش پی وی سی، لایه رویی آن می باشد، که دارای ضخامتی در حدود چند میکرون است. در فرآیند تولید کفپوش پی وی سی، از یک لایه محافظ بی رنگ و شفاف برای افزایش استحکام و ماندگاری کفپوش استفاده می شود. این لایه به دو نوع ساده و آجدار تقسیم می شود.
لایه های آجدار از برجستگی هایی تشکیل شده اند که موجب جلوگیری از حالت لغزندگی کفپوش می شوند. همچنین شکل ظاهری این برجستگی ها از تنوع زیادی برخوردار است که طرح گرانیت از انواع طرح های برجسته ی محبوب و پرطرفدار می باشد.
کفپوش پی وی سی با لایه محافظ ساده، فاقد برجستگی می باشد و از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به پارکتها و کفپوش های چوبی دارد.
لایه بعدی لایه دکوراتیو است که شامل طرح کفپوش می باشد که از تنوع بالایی در طرح و رنگ برخوردار است. می توان بر اساس سلیقه و نیاز و متناسب با سایر لوازم و دکوراسیون، از میان این طرح های متنوع، کفپوش مناسب را انتخاب کرد. ضخامت لایه دکوراتیو کفپوش پی وی سی بسیار نازک بوده و در حدود 12 میکرون می باشد.
انواع کفپوش پی وی سی
کفپوش پی وی سی از نظر نوع جنس به دو نوع کفپوش رولی و تایلی تقسیم بندی میشود.
کفپوش های رولی کفپوش های یکپارچه هستند که معمولا از ضخامت کمتری نسبت به کفپوش های تایلی برخوردارند. این نوع کفپوش ها مانند موکت های رولی به صورت یک تکه سراسر فضا را پوشش داده و برش نمی خورند. این نوع کفپوش پی وی سی هیچگونه درزی نداشته و این یکی از مزایای فوق العاده ی این کفپوش ها می باشد. این مزیت باعث میشود هنگام نظافت و شستشو و تمیز کاری با مشکلی روبرو نشوید.
کفپوش پی وی سی رولی، در مراکز بهداشتی و درمانی و یا آشپزخانه و سرویس بهداشتی کاربرد بیشتری دارد. علاوه بر این موارد، ممکن است تاکنون نمونه ای از کفپوش های پی وی سی رولی را در مکان های عمومی پرتردد دیده باشید. همچنین برای مکان هایی مانند مهد کودک، از نوع ضربه گیر این نوع کفپوش ها با پوشش فوم دار استفاده می شود. یا در سالن های سینما و تئاتر،کفپوش های رولی عایق صدا نصب و مورد استفاده قرار می گیرند. کفپوش پی وی سی رولی از طول عمر و دوام بالایی برخوردار است.
همانطور که گفتیم، نوع دیگری از کفپوش پی وی سی، مدل تایلی می باشد که مشابه لمینت ها بصورت تکه تکه است. از جمله مزیت های این نوع کفپوش پی وی سی، میتوان به امکان جایگزینی آسان قسمتی که دچار آسیب شده است، اشاره کرد. پس حتما هنگام خرید و نصب این مدل کفپوش، چند تایل اضافی خریده و نگهداری کنید. چراکه ممکن است در چند سال آینده نتوانید تایل مشابه کفپوش های خود را پیدا کنید.
کفپوش پی وی سی از لحاظ ضخامت به دو نوع 2 میل و 3 میل تقسیم بندی میشود. اکثر کفپوش های قابل استفاده در منازل از نوع 2 میل می باشد. برای مکان های صنعتی و پرتردد، نوع 3 میل مناسب است. چرا که هر چه ضخامت کفپوش افزایش یابد، استقامت و تحمل وزن آن افزایش می یابد که در مکان های عمومی ماندگاری بالایی دارند.
نوع 3 میل کفپوش پی وی سی، از قیمتی در حدود دو برابر سایر کفپوش های 2 میل برخوردار است. بنابراین دو عامل مهم و ضروری در خرید کفپوش pvc ، کیفیت و ضخامت کفپوش می باشد.
هر دو نوع کفپوش پی وی سی رولی و تایلی، از قابلیت نصب ساده و آسان در مقایسه با سنگ، سرامیک و موزاییک و… برخوردارند و به سرعت و سهولت، در مدت زمان کوتاهی می توان این کفپوش ها را نصب و مورد استفاده قرار داد. به طوری که بلافاصله پس از نصب میتوانید وسایل خود را روی کفپوش بچینید.
معایب کفپوش های پی وی سی
البته همانطور که میدانید در کنار هر مزیتی، ممکن است عیوبی نیز نهفته باشند. کفپوش پی وی سی با قرار گیری طولانی مدت در مقابل تابش مداوم و مستقیم نور خورشید، ممکن است دچار تغییر رنگ شود. بنابراین بهتر است این نوع کفپوش مدت زمان طولانی در مقابل نور آفتاب قرار نگیرد. میتوان با موانعی مانند پرده، از تابش مستقیم نور بر روی کفپوش جلوگیری کرد.
در تولید کفپوش پی وی سی از موادی استفاده میشود که ممکن است موجب خروج گاز های سمی از کفپوش شوند. در مکان های بسته و بدون تهویه مناسب، ممکن است پس از نصب و یا در حین پروسه نصب کفپوش، گازهای سمی انتشار یابند. البته انتشار این گاز ها متخص روز های ابتدایی نصب می باشد و به مرور زمان مقدار گاز های سمی کاهش یافته و به صفر می رسد.
همانطور که قبلا نیز گفتیم، کفپوش پی وی سی از مواد نفتی و پلاستیکی تولید میشود. بنابراین ویژگی غیر قابل برگشت بودن این مواد به محیط زیست، باعث غیر قابل تجزیه بودن کفپوش پی وی سی میشوند و نمیتوان کفپوش پی وی سی را در زمره مواد دوست دار محیط زیست قرار داد. این مورد، یکی از ضعف های این کفپوش ها در مقایسه با کفپوش های چوبی می باشد. ولی با توجه به طول عمر و دوام و ماندگاری بالای این کفپوش ها، تا سالیان سال نیاز به تعویض این کفپوش ها وجود نخواهد داشت.
کفپوش پی وی سی بسیار بادوام است و به ندرت دچار آسیب دیدگی هایی مانند خراش، پوسیدگی یا ساییدگی میشود. اما در صورت آسیب دیدگی احتمالی، تعمیر و تعویض این کفپوش ها به دلیل چسبندگی بالا به کف ساده نیست و ممکن است به راحتی نتوان آنها را جدا کرد.
نکات نصب کفپوش های پی وی سی
کفپوش پی وی سی بر روی هر سطحی مانند سرامیک، سنگ و سیمان قابل نصب و اجراست. ولی به دلیل ضخامت کم این نوع کفپوش، کف مورد نظر باید به صورت دقیق و درست، زیرسازی و صافکاری شود. چرا که در صورت انجام نادرست زیرسازی، پس از اجرای کفپوش، ممکن است پستی و بلندی هایی با جلوه ای نامطلوب ایجاد شوند.
در زمان نصب کفپوش پی وی سی باید دقت کافی صورت گیرد تا کفپوش کامل و به درستی بچسبد و زیر آن باد نیفتد. یکی دیگر از موارد مهم و ضروری در زمان نصب کفپوش پی وی سی، هم دمایی بین کفپوش و اتاق می باشد.
انتخاب نوع کفپوش پی وی سی
طبیعتا لازم است نوع و طرح کفپوش پی وی سی متناسب با نوع کاربری محل نصب، انتخاب شود. برای مثال کفپوش مناسب برای حمام با کفپوش اتاق خواب ها یا پذیرایی و یا سایر مکان ها متفاوت خواهد بود. یا میتوان در حمام و سرویس بهداشتی، برای جلوگیری از سر خوردن افراد، از نوع آجدار کفپوش پی وی سی استفاده کرد.
انتخاب رنگ کفپوش
یکی دیگر از موارد مهم در خصوص کفپوش پی وی سی، انتخاب رنگ کفپوش می باشد. برای مهد کودک ها یا اتاق کودک، بهتر است از رنگهای شاد مخصوص کودکان استفاده کرد. یا برای اتاق کار یا مطالعه، انتخاب رنگ هایی که تمرکز را بهم نریزد بسیار مهم است. در اتاق های پذیرایی یا ادارات و سازمان ها، رنگ کفپوش باید متناسب با رنگ مبلمان و سایر لوازم باشد.
همچنین این نکته را باید در نظر گرفت که رنگ های تیره باعث کوچکتر نشان دادن فضا می شوند و برعکس، رنگ های روشن فضا را وسیع و باز نشان می دهند. در نظر گرفتن این نکته، با توجه به متراژ مکانی که کفپوش پی وی سی در آن نصب خواهد شد، ضروری است.
قیمت کفپوش
فاکتور های مختلفی بر روی قیمت کفپوش pvc و تغییر آن تاثیر می گذارند. طبیعتا کفپوش خانگی دارای طراحی ساده تری است و این نوع کفپوش، جزو ارزانترین نوع کفپوش پی وی سی میباشد. ولی در مقابل، هزینه ی کفپوش های مناسب مراکز و اماکن خاص، متناسب با تغییر ساختار، افزایش می یابد. یا کفپوش های پی وی سی آکوستیک، آنتی باکتریال یا فوم دار در مقایسه با کفپوش های خانگی ساده از قیمت بالاتری برخوردارند. همچنین در بعضی از مکان ها، مانند آشپزخانه یا سرویس بهداشتی، نیازی به اکوستیک بودن وجود ندارد و آنتی باکتریال بودن کفپوش در اولویت است.