پارکت لمینت

پارکت لمینت ضد آب !!! واقعی یا تبلیغات ؟

پارکت ضدآب

از همان زمان که برای نخستین بار، در سال‌های دهه‌ی ۱۹۹۰، پارکت لمینت‌های شیار و زبانه‌دار بیرون آمدند، مردم به دنبال لمینتی مناسب برای فضاهایی مثل حمام و آشپزخانه بودند که با آب زیاد سر و کار داشت. از همان زمان‌ها، پارکت لمینت خودش را در دل  مردهای همه‌فن‌حریف خانه جا کرد. چون هم ارزان بود، هم نمای زیبایی داشت و هم نصب آن راحت بود. اما همیشه یک مشکل اساسی وجود داشت و آن این بود که لمینت به درد جاهایی مثل آشپزخانه و حمام نمی‌خورد. حتی انواع ضد آب لمینت نیز به اندازه‌ی کفپوش وینیلی یا سرامیک مناسب حمام و این چنین فضاها نیستند. تقریبا همه‌ی کسانی که از لمینت پلاستیکی برای حمام پر رفت‌ و آمدشان استفاده‌ می‌کنند، از انتخاب خود پشیمان می‌شوند.

پارکت لمینت ضد آب

به طور کلی و در بهترین حالت، محصولی که تولیدکنندگان به عنوان پارکت لمینت ضد آب ارائه می‌دهند در واقع، پارکت لمینت مقاوم در برابر آب است. اما حتی این ادعا هم قابل‌قبول نیست، چون خود این تولیدکنندگان مخالف استفاده از این لمینت‌ها در فضاهایی مانند حمام و … هستند.

چرا پارکت لمینت ضد آب نیست؟

علت اصلی این که آب و رطوبت دشمن اصلی پارکت لمینت است به ساختار لمینت برمی‌گردد. در واقع علت اصلی این امر درزها و لایه‌ی میانی لمینت است که از تخته فیبر (الیاف چوب فشرده) می‌باشد.

مشکلی که آب برای لمینت به وجود می‌آورد به لایه‌ی روکش مربوط نمی‌شود، بلکه مشکل اصلی لایه‌ی درونی است. این لایه کمی ضخیم‌تر از نوع فشرده‌ی تخته فیبر است (تخته فیبر نوعی تخته‌ی مصنوعی است که از الیاف چوب ساخته می‌شود). اگر یک ورق تخته نئوپان که زیر باران مانده باشد را دیده باشید، حتما می‌دانید که چطور باد می‌کند و بالا می‌آید و پوسته‌پوسته می‌شود.

باد کردن پارکت

مشکل اصلی را نوع اتصال قطعات لمینت به یکدیگر که همان روش شیار و زبانه است به وجود می‌آورد. در این نوع اتصال، درزها آ‌‌ن‌طور که باید کیپ نمی‌شوند. این دو عامل در کنار هم، یعنی فاصله‌ی زیاد درزها و لایه‌ی میانی از جنس فیبر، زمینه‌ی ورآمدن و ورقه‌ورقه شدن کفپوش لمینت، در اثر نفوذ آب از لایه‌ی روکش، را فراهم می‌آورند.

البته می‌شود از زاویه‌ی دیگری هم به این مشکل نگاه کرد. از این زاویه، دشمنی آب و لمینت از کارخانه شروع می‌شود نه منزل. تولیدکنندگان کفپوش لمینت دریافته‌اند که حجم بالای آب در ذرات تخته فیبر در کارخانه نهایتا چسبندگی لایه‌ی رویی ملامینی به لایه‌ی داخلی را کم یا ضعیف می‌کند.

تلاش برای حل مشکل

همان زمان که پارکت لمینت‌ها برای استفاده در خانه‌ها روانه‌ی بازار شدند، کسانی که در این کار سررشته داشتند توصیه‌ای کردند. آن توصیه این بود که این کفپوش‌ها مناسب فضاهایی مثل اتاق کودک و یا حمام و انباری، که به نوعی زیاد با آب یا نم و رطوبت سر و کار دارند، نیست. حتی هنگام استفاده از پارکت لمینت‌هایی که روکش ضخیم‌تر و درزهای‌ اصولی‌تری دارند هم همیشه هشدارهایی در رابطه با تماس لمینت با آب وجود دارد. یک نمونه از این هشدارها که روی پارکت لمینت برند آرمسترانگ آمده، این است: «این محصول در برابر آسیب‌های موضعی آب مقاوم است. به این معنا که قطعات کفپوش بر اثر ریختن آب یا مایعات ورقه‌ورقه نمی‌شود و باد نمی‌کند. به شرطی که این مایعات پاک شوند و کفپوش کاملا خشک شود».

ریختن آب روی پارکت لمینت

به عبارت دیگر، اگر آب یا مایعاتی که در طول روز ممکن است روی کفپوش بریزند یا برف و آبی که از روی لباس‌ها و کفش‌ها روی کفپوش لمینت می‌ریزد، فورا پاک و خشک نشوند، دیگر ضمانتی در کار نیست. و همه خوب می‌دانیم که این اتفاقات دور از ذهن نیستند. رایج‌ترین علت این مشکل نفوذ آب از طریق درزها به داخل کفپوش است که موجب باد کردن لایه‌ی فیبری و ورقه‌ورقه شدن لایه‌ی روکش می‌شود.

هرگونه تماس با آب که فراتر از تماس موضعی باشد، مانند ریختن آب لیوان یا چکیدن آب از بدن بعد از حمام، می‌تواند مشکلی جدی برای کفپوش لمینت به وجود آورد. سرریز آب از ماشین ظرفشویی یا لباس‌شویی، نشت آب در اثر خرابی یخچال و حتی چکه کردن آب از فلش‌تانک سرویس بهداشتی هم می‌تواند آسیب‌های جدی به پارکت لمینت‌های قدیمی وارد کند.

تولیدکنندگان برای بالا بردن بازار کفپوش لمینت تلاش‌هایی در جهت تولید پارکت لمینت‌ ضد آب واقعی کرده‌اند. ساختار این لمینت‌ها مستلزم استفاده از روکش ضدآب ضخیم‌تری در قسمت رویی قطعات و همچنین لبه‌هااست. اما در مجموع، ازنوع ضمانتی که از این محصولات می‌کنند می‌شود فهمید که این لمینت‌ها به هیچ وجه ضد آب نیستند، بلکه در بهترین حالت مقاوم در برابر آب هستند. ضمانت‌نامه‌ی این نوع لمینت‌ها شامل شرط و شروط و محدودیت‌های بسیاری است. بعضی از این محدودیت‌ها شاملاحتیاط در نصب کفپوش در هوای مرطوب، گذاشتن وسایل سنگین مانند یخچال بر روی کفپوش و یا پرهیز از ماندن آب زیاد بر روی کفپوش به مدت بیش از ۲۴ ساعت است.

پارکت لمینت ضد آب

شرکت‌های دیگری نیز روش دیگری را برای تولید پارکت لمینت ضد آب به کار برده‌اند. این شرکت‌ها فرمول ترکیبات لایه‌ی میانی را بهبود بخشیده‌اند. در واقع، با افزودن رزین بیشتر به تخته فیبر، حساسیت آن به آب و در نتیجه ورآمدن و پوسته‌پوسته‌شدن را کاهش داده‌اند. اما عملا تمام این محصولات نیز با ضمانت و قید و بندهایی همراه‌اند که ثابت می‌کند واقعا ضد آب نیستند. تمام این محصولات ممکن است مقاومت بیشتری در برابر آب داشته باشند اما هیچ‌کدام، یا شاید بهتر است بگوییم هیچ پارکت لمینتی که در ساختارش لایه‌ی فیبری دارد صد در صد ضد آب نیست و کسی نمی‌تواند چنین ادعایی کند.

با این حال، تعداد کمی از کارخانه‌ها هستند که پارکت لمینت ضد آب عرضه می‌کنند و ادعایشان قابل‌قبول‌تر است. طبق ادعای این تولیدکنندگان، برای اینکه کفپوش لمینت کاملا ضد آب باشد،‌ باید استفاده از تخته فیبر در لایه‌ی درونی لمینت را به کلی کنار گذاشت و ماده‌ی اولیه‌ را به کلی عوض کرد. بعضی از این کارخانه‌ها ساخت پارکت لمینت تمام PVC را پیشنهاد می‌کنند. لمینت تولید شده با PVC کاملا مناسب استفاده در حمام، زیرزمین و فضاهای این‌چنینی است. اگرچه این تولیدات جدید ضد آب در مقایسه با لمینت‌های معمولی، طرح‌های بسیار محدودی دارند.

در زیر به مزایا و معایب پارکت لمینت ضد آب اشاره خواهیم کرد.

مزایا:

  • مقاومت بیشتر در برابر آب و رطوبت در مقایسه با لمینت‌های معمولی
  • مقاومت بیشتر در برابر خش در مقایسه با کف‌پوش وینیلی
  • نصب آسان

معایب:

  • معمولا صد در صد ضد آب نیستند.
  • طرح‌ها و رنگ‌های محدودی دارند.
  • در مقایسه با لمینت‌های معمولی گران‌ترند.
جایگزین پارکت ضد آب

قیمت پارکت لمینت ضد آب

معمولا قیمت پارکت لمینت ضد آب بین 300 تا 500 هزار تومان ، به ازای هر متر مربع، است. قیمت لمینت‌‌ معمولی به طور میانگین حدود 200 هزار تومان است. پس منطقی است که برای داشتن کفپوش ضد آب باید پول بیشتری بپردازید. قیمت کفپوش وینیلی هم به طور میانگین حدود 180 هزار تومان است.

تعمیر و نگهداری پارکت لمینت ضد آب

نگهداری از پارکت لمینت ضد آب مانند پارکت لمینت معمولی است. نظافت آن نیز به همان شکل است. یعنی می‌توان جارو کشید و گردگیری کرد و برای تمیزکاری بیشتر، دستمال نم‌دار کشید. همچنین می‌توان از مواد شوینده‌ی سازگار با پارکت لمینت هم استفاده کرد. هرگز طی خیس آب را بر سطح پارکت لمینت نکشید و از بخارشوی نیز استفاده نکنید.

اما تعمیر پارکت لمینت ضد آب کمی مشکل است. اگر آسیب وارد شده شدید باشد، باید آن قطعه را جدا و تعویض کرد.

طراحی

طرح‌ها و رنگ‌های پارکت لمینت ضد آب در مقایسه با لمینت معمولی بسیار محدود است و شامل چند طرح بیشتر نیست. این در حالی است که قطعات پارکت لمینت‌های معمولی و کفپوش وینیلی صدها طرح و رنگ متنوع دارند.

نصب پارکت لمینت ضد آب

روش نصب پارکت لمینت ضد آب همانند روش نصب پارکت لمینت معمولی است. از یک دیوار شروع می‌کنید و قطعات را در امتداد دیوار مقابل، از راست به چپ، می‌چینید. قطعات توسط زبانه و شیار در هم چفت می‌شوند. پارکت لمینت ضد‌ آب نوعی کفپوش کاذب است، به این معنی که با چسب یا مواد دیگر به زیرساز متصل نمی‌شود. برای نصب اکثر این پارکت‌ها باید از یک لایه فوم نازک به عنوان زیرساز استفاده کرد. بعضی از لمینت‌‌های ضد آب هستند که پشت قطعات آن‌ها یک لایه‌ی فومی دارد.

معایب کفپوش pvc

فرایند نصب پارکت لمینت ضد‌ آب بسیار آسان است، مخصوصا برای کسانی که می‌خواهند خودشان این کار را انجام دهند. اما مواظب باشید، گارانتی بعضی از این محصولات در صورت نصب غیر اصولی از بین می‌رود.

توصیه: هنگام خرید لمینت ضد آب راهنمای محصول را به دقت مطالعه نمایید. بعضی از این محصولات، که به زحمت می‌توان مقاوم در برابر آب خواندشان، به هیچ وجه قابل استفاده در حمام و چنین فضاهایی نیستند.

راحتی و کاربردی بودن

پارکت لمینت ضد آب، اگر واقعا ضد آب باشد، نسبت به پارکت لمینت معمولی برتری دارد، چون آب و مایعات موجب خرابی آن نمی‌شوند. گذشته از این، این پارکت لمینت‌‌ها همان رخ و زیبایی پارکت لمینت معمولی را دارند. پاخور آن‌‌ها سفت و همراه با ایجاد سر و صدا است. اما نصب آسان آن به تمام این معایب می‌ارزد.

کفپوش آشپزخانه

پارکت لمینت ضد آب در مقایسه با کفپوش لوکس وینیلی

یکی از دلایلی که تولیدکنندگان لمینت به تولید بیشتر پارکت لمینت‌ ضد آب ادامه نداده‌اند حضور کفپوش وینیلی در بازار بوده است. کفپوش وینیلی به عنوان کفپوشی کاملا ضد آب که نصب آسانی دارد (توسط شیار و زبانه چفت می‌شود) بازار را قبضه کرده است. این کفپوش تماما از مواد مصنوعی تولید می‌شود و هیچ لایه‌ی داخلی چوبی یا فیبری ندارد که با آب آسیب ببیند یا باد کند. با اینکه کفپوش وینیلی از کفپوش لمینت معمولی گران‌تر است، اما باز هم خرید آن به‌صرفه‌تر از خرید بیشتر پارکت لمینت‌های صد در صد ضد آب است.

اما برتری پارکت لمینت ضد آب در مقایسه با کفپوش وینیلی سطح ضخیم‌تر آن و مقاومت بیشتر در برابر خط و خش است. در خصوص ظاهر طبیعی نیز باید گفت که پارکت لمینت جلوه‌ای طبیعی‌تر و شبیه‌تر به چوب واقعی دارد. اگرچه  ظاهر طبیعی کفپوش وینیلی هم در طول سال‌ها بهبود یافته است، به طوری که دیگر تشخیص تفاوت آن با لمینت مشکل است.

سخن آخر

پارکت لمینت ضد آب از پارکت لمینت های معمولی دارای قیمت بالاتر و مقاومت بیشتر در مقابل آب و رطوبت است ، اما آیا این تفاوت قیمت ارزش خرید دارد ؟

در پاسخ به این سوال هم میشود گفت بله و هم خیر

باید موقعیت خانه بررسی شود ، مثلا اگر در شمال کشور یا منطقه ای با رطوبت بالا زندگی میکنید قطعا باید از پارکت لمینت ضد آب استفاده کنید و به قیمت بالاتر آن توجهی نکنید ، زیرا در طول زمان و عدم خرابی هزینه جبران خواهد شد .

اگر در مکانی از خانه میخواهید از پارکت استفاده کنید که امکان ریختن آب زیاد است و همچنین رطوبت بالایی دارد قطعا از پارکت لمینت ضد آب استفاده کنید .

حتما پارکت لمینت ضد آب را از تولید کننده معتبر و با گارانتی شرکت تولید کننده تهیه کنید و اینکه مطمئن شوید از مغزی پویا پلاس ضد آب در تولید پارکت استفاده شده است ، فقط در این صورت است که میتوانید از ضد آب بودن پارکت خود مطمئن شوید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *